Geografia
Peru jest trzecim krajem co do wielkości w Ameryce Południowej mającym 30 milionów ludności, gdzie 1/3 populacji mieszka w Limie- stolicy Peru. Peru posiada trzy strefy geograficzne, które bardzo się od siebie różnią: wybrzeże, góry- Andy oraz las tropikalny- dżungla. Wybrzeże pacyfiku rozpoczyna się na północy kraju i ciągnie około 2000km, aż do południa kraju. Wybrzeże jest często przecinane przez liczne rzeki, pochodzące z gór, które tworzą niezwykłe oazy na przykład takie jak Dolina Majes.Liczne miasta, które znajdują się na wybrzeżu to przede wszystkim Lima, Nazca wraz ze swoimi tajemniczymi liniami oraz Paracas ze swoją oryginalną fauną.
Jeśli chodzi o Andy to podobnie jak wybrzeże ciągną sie z północy do południa kraju. Znajdziemy tutaj Kordyliery, które są powszechną destynacją dla alpinistów oraz pasjonatów gór. Najwyższe szczyty sięgają tutaj ponad 6000m n.p.m.,największy z nich to Huascaran (6768m). Również w Andach znajdziemy najgłębsze kaniony na świecie: Kanion Colca oraz Kanion Cotahuasi oraz Święta Dolina w regionie Cusco, gdzie znajduje się jeden z najbardziej znanych kompleksów archeologicznych: Machu Picchu. Południowe Andy charakteryzują się głównie licznymi wulkanami, które sięgają ponad 6000m, jak również tak zwanym altiplano, które jest położone na około 4000m n.p.m., głównie w regionie Jeziora Titicaca.
Dżungla (las tropikalny) jest najbardziej obszernym rejonem w Peru (więcej niż połowa terytorium Peru) jak również najmniej zaludnionym. Dostęp do dżunglu jest dośc trudny, ponieważ klimat lasów tropikalnych nie jest dobrze dostosowany dla człowieka. Mimo wszystko, w Peru można odwiedzić dżunglę, a zwłaszcza takie miejsca jak Puerto Maldonado (blisko Cusco) albo Iquitos (północ Peru). Liczne bungalowy (lodge) mieszczą się na granicy z rzeką, gdzie można podziwiać faunę oraz florę tej części Peru. Klimat jest oczywiście tropikalny, ciepły oraz wilgotny.
Kuchnia peruwiańska
Jeśli chodzi o kuchnię peruwiańską to na pewno się Państwo nią nie znudzą podczas Państwa pobytu. Jest ona uważana za jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych kuchni na świecie dzięki wpływon różnych imigrantów oraz oczywiście dzięki dziedzictwu pre- Inca. W Peru każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, czyniąc je jedną z głównych atrakcji turystycznych.
Jednym z tradycyjnych dań Peru, jak dla mnie najbardziej smacznych oraz egzotycznych jest Ceviche- ryba lub owoce morza, gotowane z sokiem z cytryny i solą, wspaniale przyprawione papryką, cebulą i kolendrą, akompaniowane bulwami i typowymi ziarnami z danego regionu.
Wśród innych potraw wyróżnia się:
Lomo saltado – popularne danie peruwiańskie, składające się z pasków wołowiny smażonych na rozgrzanym oleju, przyprawionych pieprzem, solą, kminkiem, ostrymi papryczkami, cebulą i pomidorami, podawany z frytkami oraz ryżem.
Rocoto relleno- Nadziewane ostre papryki (typowe z Ameryki Południowej), przygotowywane w sposób, który usuwa bardzo ostry smak. Nadziewane są mięsem wołowym, cebulą, pomidorami, marchewką, groszkiem lub grochem, rodzynkami, kawałkami gotowanego jajka, pokryte serem. Całe danie jest pieczone w piekarniku.
Kuchnia peruwiańska jest bardzo zróżnicowana, na przykład, istnieje ponad 300 odmian kukurydzy, około 359 odmian ziemniaka oraz innych produktów.
Ludzie
Peru to przede wszystkim mili, ciepli oraz życzliwi ludzie. Jeśli lubią Państwo fotografować to w Peru bardzo cennymi fotografiami będą właśnie Peruwiańczycy, którzy przechadzają się w swoich tradycyjnych strojach po różnych miasteczkach Peru. W Limie czy Arequipie nie zauważą Państwo jeszcze tych tradycji, ale jak pojadą Państwo do mniejszych miast takich jak Chivay, Maka, Kanion Colca, Puno czy nawet Cusco to wszędzie będzie Państwu dane podziwianie niezwykłych tradycyjnych strojów oraz bogatej kultury, która wciąż tkwi wśród mieszkańców.